Historia och folket

Koh Lanta är inte en ö som representerar Thailands vanliga sammansättning av de olika kulturer som finns representerade i landet. På Lanta hittar man framförallt tre olika kulturer, havs-zigenare (Chao Ley), thailändska muslimer och thailändska kineser, samt dagens thailändare som förmodligen är en blandning av de tre förstnämnda.
 
De kinesiska thailändare härstammar från de olika flottor handelsmän som kom på vägen till Malaysia. Många flydde under den kinesiska regimen för över 100 år sedan. Koh Lantas hamn tjänade också båtar från arabvärlden som kom för handeln skull och var på väg till Malaysia. Den kinesiska kulturen framhävs nästan endast i den gamla staden, speciellt under den årliga festivalen. Där ser man också kvar några hus som påminner om kinesisk arkitektur. Många av dessa hus kommer mot all förmodan att rivas inom den närmaste framtiden för att lämna plats för nya byggnader som planeras att byggas inom kort.
 
Liksom muslimer har havs-zigenarna sitt ursprung i Malaysias kultur och traditioner, men även i Malaysia har dessa varit en minoritet, vilket också är fallet på Koh Lanta. Även muslimerna som kommer från Malaysia är väl representerade på Lanta, men religionen av mer nedtonad och långt ifrån så praktiserande som i södra delar av Thailand eller i Malaysia.

    

Koh Lantas namns ursprung är idag okänt och tros härstamma från Malaysia, där denna ö kallades ”Pulau Lonta”, men det finns de som påstår att det kommer från ett gammalt ord, ”Lantus”, vilket är ett sätt att torka fisk.